TOŢI românii trebuie să ştie asta! Vrei pensie? Va trebuie să îţi cumperi vechimea!

0
490

talon-pensie

Îţi lipsesc ani de ”vechime” pentru a căpăta o pensie bună? Ei bine, Parlamentul a găsit soluţia. O iniţiativă legislativă care permite „cumpărarea” anilor lipsă, pentru persoanele care nu au stagiul de pensie complet, se află la ”copt” în Camera Deputaţilor, scrie click.ro

Iniţiativa a fost deja adoptată de Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor. Este vorba despre cumpărarea a maximum cinci ani, pentru persoane care, de exemplu, nu au mai muncit din diferite motive sau s-au dus la muncă în străinătate.

”Sunt oameni care au lucrat toată viaţa, dar nu au stagiul complet, le mai trebuie doi, trei, până la cinci ani şi, atunci, există această posibilitate prin această iniţiativă, în aşa fel încât să-şi poată completa, finaliza stagiul de cotizare şi să beneficieze de pensie”, a explicat pentru Mediafax, deputatul PNL Cristina Pocora.

Persoanele interesate „să îşi cumpere vechime” încheie un contract de asigurare socială, în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a iniţiativei legislative, potrivit Raportului adoptat de deputaţii din Comisia de muncă.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii cinci ani anteriori acestei date.

Plata contribuţiei de asigurări sociale ar urma să fie făcută într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a iniţiativei legislative.

Aşa se va calcula suma pe care o vei depune
Suma pe care trebuie să o plătească contribuabilul care vrea să achiziționeze ”vechime” în muncă se calculează astfel: se aplică baza lunară de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale, pentru condiţii normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare. Este vorba de cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară, garantat în plată.

LEAVE A REPLY