UE A DAT LEGE: Uite ce se întâmplă cu PREŢURILE la MÂNCARE! Cum afectează România

0
99

achim_irimescu_la_ministerul_culturii_38381200

La începutul acestei săptămâni, miniştrii Agriculturii din statele membre, inclusiv Achim Irimescu, s-au întâlnit la Bratislava la o întâlnire informală organizată cu scopul de a clarifica ce se întâmplă în relaţiile dintre fermieri şi marile lanţuri de magazine. Se aduce tot mai des în discuţie varianta adoptării unei legislaţii comunitare prin care să se ţină în frâu puterea de negociere a retailerilor în raport cu furnizorii lor, potrivit Economica.net. 

Aflată în plină criză a preţurilor, industria alimentară europeană aşteaptă mai mult ca oricând o decizie din partea ComisieI Europene ale cărei măsuri s-au dovedit ineficiente până acum. După ce au alocat în mai multe rânduri ajutoare financiare celor mai afectate sectoare (lapte, carne, fructe, legume), privirea Comisiei se întreaptă tot mai mult către relaţia dintre retaileri şi producătorii alimentari considerând că dezechilibrul dintre cele două forţe este unul dintre factorii care menţin preţurile jos. De fapt, aceasta a fost şi principala temă de discuţie a miniştrilor Agriculturii din statele membre întruniţi în perioada 11-13 septembrie la Bratislava pentru o întâlnire informală. Mai mult, la începutul acestui an, DG Agri a creat un grup de lucru creat din 12 experţi (The Task Force) – profesori universitari, manageri din cadrul unor mari companii de retail, fermieri etc- care se întâlnesc periodic pentru a găsi acele soluţii necesre pentru a creşte puterea fermierilor în cadrul lanţului alimentar. Acest grup de lucru are misiunea de a elabora, până la sfârşitul acestei toamne, un raport final cu privire la situaţia din piaţă care să includă şi recomandări concrete de politici şi iniţiative legislative pe acesată temă.

Poziţia României

“Întâlnirea a avut loc în contextul în care Jean-Claude Juncker (Preşedintele Comisiei Europene n.red) a anunţat că va încerca să reglementeze lanţul alimentar. De asemenea, Slovacia, care are preşedinţia a Consiliului vrea să reglementeze acestă chestiune, iar noi am susţinut ideea că trebuie să găsim soluţii pentru a echilibra relaţiile pe lanţul alimentar”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii.

Ajutoarele au venit târziu. Micii fermieri sunt în pragul falimentului
Potrivit acestuia, micii fermierii români, în special cei din industria cărnii de porc, sunt în pragul falimentului, în ciuda faptului că s-au acordat ajutoare financiare de la UE atât anul trecut cât şi anul acesta. “Ajutoarele financiare pentru carnea de porc au venit tardiv pentru România şi nu au fost suficiente şi de aceea mulţi dintre micii producători sunt în pragul falimentului. de aceea consider că trebuie să întroducem în Politica Agricolă Comună acele instrumente pentru a putea interveni la nivelul UE în caz de criză. Actualele mecanisme nu permit rezolvarea acestor probleme”, a explicat Irimescu.

Amintim că în luna septembrie a anului trecut, UE a alocat 500 de milioane de euro pentru a sprijini producătorii din industria lactatelor şi a cărnii de porc, din care 11.1 milioane de euro au ajuns în România. Situaţia s-a repetat şi în iulie anul acesta, suma alocată din fonduri UE fiind tot de 500 de milioane de euro.

Soluţiile discutate de miniştrii UE : producătorii să vândă direct consumatorilor

Referitor la soluţiile ce se prefigurează, Irimescu susţine că s-a discutat despre metode precum încurajarea producătorilor de a se asocia pentru a avea o putere de negociere crescută în faţa retailerilor, dar şi despre varianta de a încuraja producătorii să vândă direct consumatorilor. Totodată, miniştrii au discutat despre practicile comerciale neloiale. “Problema este însă şi că ar trebui să asigurăm transparenţa: cine ce câştigă pe lanţul alimentar. În România, spre exemplu, micul producător de lapte vinde cu 40-50 de bani litrul, iar în magazine preţul a rămas neschibat în ultimul an- de 1 euro litrul”, a mai declarat ministrul Agriculturii care consideră că Monitorul Preţurilor la Lapte- instrument creat de Comisia Europeană pentru a transparentiza modul de formare a preţurilor- nu şi-a făcut simţit efectul.

 

LEAVE A REPLY