Cum să îți reglezi termopanele să nu intre frigul în casă

0
3010

O fereastră trebuie să reziste la diferite solicitări în durată de viaţă cum ar fi vântul, grindina, canicula, îngheţul. Pentru a ne proteja de influenţa acestor factori, fereastra trebuie să fie una de calitate care să izoleze foarte bine. Specialistul reparatiiferestre.ro, Adrian Niculae ne spune azi cum putem regla ferestrele termopan pentru a trece cu bine peste iarnă.

Reglarea termopanelor care «se lasă»

Geamurile termopane sunt promovate ca fiind o investiţie de lungă durată, fără bătaie de cap, dar din când în când e necesar să mai facem mici reglaje la feronerie.

Cea mai des întâlnită problemă e atunci când geamul nu mai este perfect orizontal şi se sprijină pe toc. Atunci apare şi fenomenul de „şuieratul vântului”.
În primul rând, pentru orice reglaje la termopane ai nevoie de cheie imbus. Ne referim aici mai ales la mărimile 3 şi 4, dar un set complet nu strică la casa omului.

regalj-termopane

Aceasta se poate remedia folosind o cheie imbus de mărimea 4.

reglaj

Sus, pe partea superioară a canatului se pot observa două platbande metalice suprapuse cu 3 şuruburi. Două şuruburi sunt de reglare, anume şurubul din stânga (cel mai aproape de balama) şi cel din mijloc. Al treilea are rol de prindere.

Dacă nu sunteţi mulţumit, puteţi încerca să ajustaţi şi balamaua de jos. Aceasta are şuruburi de reglare atât în faţă (cum privim cu geamul închis, partea mai aproape de pervaz a balamalei), cât şi pe lateral.

Şurubul de pe lateral care poate fi acţionat ori din exterior, ori din interior deschizând geamul, afectează orizontalitatea acestuia. Acesta este şurubul care ne interesează!
Celalalte două şuruburi de reglare de la balamaua de jos sunt: cel din faţă, care reglează forţa de etanşare a geamului (imbus mărimea 3) şi cel de sus (am putea spune de pe „coloana vertebrală” a balamalei, ascuns sub un plastic mai lung) care se poate acţiona inserând imbusul pe verticală în orificiu, ridică sau coboară geamul fără să afecteze orizontalitatea acestuia.

«Cu cât fereastra e mai mare, cu atât creşte gradul de condens» Adrian Niculae, www.reparatiiferestre.ro

Sezonul rece aduce multe bătăi de cap celor mai mulţi posesori de geamuri termopan. Îngrijorarea provine din faptul că au constatat că pe tâmplărie şi chiar pe geam se depune condens.

Dimensiunea ferestrei este de asemenea, un factor important, responsabil condensului. Cu cât dimensiunea ferestrei este mai mare cu atât creşte gradul condensului.
De asemenea, ferestrele care sunt protejate de vânt, au o tendinţă mai mare de condensare. Cauza majoră a condensului este umiditatea. Tot ceea ce face în interiorul casei umiditate, fie că este vorba de gătit, baie sau respiraţie.

Controlarea umidităţii este cel mai bun mod de a controla condensul. Pereţii, covoarele, pardoseala din lemn ar trebui să aibă rolul de a absorbi umiditatea în exces. Din păcate, de cele mai multe ori în ultima perioadă, s-au folosit varuri lavabile necorespunzătoare interioarelor, acestea diminuând substanţial permeabilitatea încăperii.

Condensul la termopane

În general iarna, oamenii se confruntă cu condensul la ferestre. În timp ce pentru unii acest fenomen este doar o neplăcere minoră, pentru alţii acesta poate aduce multe pagube.
Ce este condensul?
Condensul înseamnă schimbarea fizică a materiei din stare gazoasă în stare lichidă. Poate fi de exterior şi de interior.
Condensul de exterior se formează atunci când aerul umed vine în contact cu sticla rece. Se produce când temperatura sticlei, sau orice suprafaţă, se răceşte astfel punctul de condens din aer fiind mai mic.

Condensul din interior se formează când există umiditate excesivă în casă. Această umiditate se manifestă sub formă de condens pe zonele mai reci – în mod normal ferestre. Condensul la ferestre se încadrează în categoria de condens de interior.
Cum controlăm acest fenomen?
Ventilatoarele de evacuare a aerului, ar trebui utilizate în bucătării, băi şi spălătoare; instalarea unui ceas care menţine ventilatorul de evacuare la 15-20 de minute după duş, astfel înlăturând excesul de umiditate din băi; ventilatoarele din bucătărie trebuie să ventileze aerul direct în afara casei.

Uscătoarele de haine: în timpul verii, ar trebui să se evite uscarea hainelor în interiorul casei. Pentru casele cu şeminee, coşul ar trebui să fie deschis pentru a permite o cale de ieşire a aerului încărcat; lemnele de foc nu ar trebui uscate în casă.
Aerisirea casei pentru câteva minute zilnic.
Un sistem de schimbare a aerului, ar trebui adăugat la sistemul de încălzire al casei.

Plantele, ar trebui ţinute departe de ferestre.
Sursele de umiditatea, cum ar fi: vasele de apă, plantele, acvariile de peşti etc. ar trebui păstrate acoperite.

sursa: stiri.com.ro

LEAVE A REPLY