Parlamentarii au pus iar gând rău AMBROZIEI. Amenzi, pentru cei care nu stârpesc planta

0
768

ambrozie-465x390

După o discuție la Cameră și o vară care le-a adus aminte de existența acestei plante, aleșii au depus la Senat un proiect de lege care prevede că proprietarii de terenuri care nu își curățăță pământul de ambrozie, pot fi amendați cu până la 1.000 de lei.

Proiectul este semnat de parlamentari de la toate partidele și prevede obligativitatea proprietarilor de terenuri de a desfăşura lucrări, cel puţin o dată pe an, pentru distrugerea buruienii Ambrosia artemisiifloria şi evitarea răspândirii acesteia.

Proprietarul care nu-şi va curăţa terenul de această plantă va fi sancţionat cu amendă de la 200 la 1.000 de lei, pentru persoanele fizice, şi de la 1.000 la 5.000 de lei, pentru persoanele juridice, mai prevede proiectul de lege.

În expunerea de motive se arată că Ambrosia artemisiifloria, care se mai numeşte şi “iarba pârloagelor”, este o specie invazivă, caracterul nociv al acesteia fiind dat de afecţiunile alergice pe care le provoacă, în perioada înfloririi, între lunile iulie şi septembrie.

Parlamentarii dau exemple din ţări precum Austria, Germania, Italia, Slovenia, dar şi China, SUA sau Canada, care utilizează metode de prevenţie în cazul acestei plante.

În primăvară, pentru că fiica ei, dar și multe alte persoane fac rinită alergică de la „iarba pârloagelor”, deputata Florica Cherecheș a lansat o dezbatere privind necesitatea unui proiect de lege care să prevadă combaterea ei.
„Există alergii agresive”

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) e o plantă anuală, perenă prezentă în grădini, în culturile de cereale și de florea-soarelui respectiv în zonele lăsate în paragină (de aici denumirea populară: iarbă de paragină) cum ar fi pe marginea drumurilor și a căilor ferate. Persoanele sensibile au probleme toată vara din cauza polenului ei, cele mai frecvente simptome fiind strănuturile, rinoreea, congestia nazală, conjunctivita alergică. Medicul alergolog Ioana Pedestru a precizat pentru EVZ că, într-adevăr, ambrozia este foarte periculoasă și dă alergii îngrozitoare. „Nu știu ce pot face ei (n.r. – parlamentarii), dar vă pot confirma că există alergii agresive la ambrozie”, a spus Pedestru, precizând că are pacienți care locuiesc la marginea Bucureștiului

. La rândul său, președintele Comisiei de Sănătate din Cameră, Florin Buicu (PSD) declara pentru EVZ că, dacă doamna Cherecheș va veni cu această problemă, va fi ascultată „cu multă atenție”. „Nu consider că este o problemă de interes național, ci una de interes local”, mai spunea Buicu.

LEAVE A REPLY