Dragoș Bucur si Dana Nălbaru, pasibili de AMENDĂ pentru că și-au dat fetița la Homeschooling

0
143

dana-nalbaru

Modelul „homeschool” nu este reglementat în România, iar părinţii sunt chiar pasibili de amendă. Singura acoperire legală a părintelui care îşi retrage copilul din sistemul public sau privat de învăţământ autorizat în România este să facă dovada înscrierii copilului la o şcoală-umbrelă care să-i poată elibera o diplomă recunoscută în ţara noastră, scrie Adevărul.

Conceptul de homeschooling a reintrat în vizorul opiniei publice, dar şi al experţilor în educaţie după ce actorul Dragoş Bucur şi soţia lui, Dana Nălbaru, au hotărât să-şi retragă copilul de la şcoală şi au înscris-o la o şcoală de tip umbrelă, motivând limitele sistemului de învăţământ actual.

Potrivit Danei Nălbaru, şcoala în sistem public este bazat pe constrângeri şi competiţii şi după o perioadă lungă de gândire a ales ca fata ei să înveţe într-un sistem de homeschooling.

„Mi-am dat seama că sistemul de învăţământ, acesta organizat pe grupuri de oameni care trebuie să demonstreze în faţă altora că şi cât ştiu, că şi cât au învăţat, este depăşit de vremurile pe care le trăim. Nu consider că a învăţa e un lucru greşit, dimpotrivă, cred că este esenţialul pentru a avea o viaţă frumoasă. Consider însă că felul în care învaţă copiii în şcolile din ziua de azi naşte în ei o grămadă de frustrări care au darul de a le distruge frumuseţea interioară“, a spus Dana Nălbaru într-o postare pe blog.

Aproximativ 200 de familii din România au ales modelul „homeschool” pentru educaţia copilului lor, potrivit datelor Asociaţiei pentru Homeschooling România, însă numărul real este mult mai mare. Cu toate acestea, România nu are cadrul legal pentru educarea copilului acasă, iar părinţii sunt chiar pasibili de amendă. Mai mult, copilul riscă să nu poată fi integrat niciodată în sistemul public de şcolarizare.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al municipiului Bucureşti, Marian Banu, homeschooling-ul nu reprezintă un sistem recunoscut în România, drept urmare intră în sfera ilegalităţii. Mai mult, potrivit acestuia, aceşti copii, educaţi acasă, nu se pot întoarce în sistemul public pentru că nu au o diplomă care să le ateste studiile. „Nu există niciun sistem homeschooling, orice formă de educaţie care nu are acreditare sau autorizaţie ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, n.r.) nu este legală, este în afara legii. Ce diplomă primeşte acel copil, cine o eliberează, cine dă calificative? Acesta nu poate merge la liceu, cel puţin nu la noi în ţară”, a declarat, pentru „Adevarul“, purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu.

Retragerea copilului de la şcoală pentru adoptarea unui sistem homeschool poate aduce amendă părintelui, potrivit directorului ARACIP, expertul în Educaţie Şerban Iosifescu, tocmai pentru că homeschooling-ul nu este reglementat. Cu toate acestea, există şi căi de acoperire pentru părinţii care aleg să îşi retragă copilul de la şcoală, respectiv şcolile-umbrelă. Mai mult, aceste şcoli-umbrelă reprezintă şi şansa de echivalare a studiilor din sistem homeschool şi reîntoarcerea copilului în sistemul de stat, dacă doreşte acest lucru.

„Dacă nu îţi duci copilul la şcoală, eşti pasibil de amendă, pentru că intervine articolul privind interesul superior al copilului din Codul Civil, intervine dreptul la educaţie al copilului. Dar cu toate acestea, există posibilitatea ca părintele să se acopere legal prin înscrierea copilului la şcoli-umbrelă, din SUA, din Australia, unde acest sistem este recunoscut şi reglementat şi care pot elibera un certificate de absolvire care este recunoscut la noi. Astfel, se echivalează notele, iar copilul poate fi integrat în sistemul formal de educaţie. Însă este riscant, şi recomand ca părinţii să verifice mai întâi dacă certificatul eliberat de şcoala respectivă este recunoscut la noi în ţară”, a explicat directorul ARACIP, Şerban Iosifescu.

 

LEAVE A REPLY