Apel către români: Un specialist spune adevărul despre afirmaţiile Oliviei Steer

1
205

olivia-steer

Doctorul Elena Claudia Teodorescu trage un mesaj de alarmă cu privire la afirmaţiile făcute de Olivia Steer zilele acestea, conform cărora femeile ar trebui să nu facă mamografie.

Iată cum comnetează specialistul:

Dupa parerea mea, este de neacceptat ca un lider de opinie care nu este medic, sa scrie un material bazat pe concluzii scoase din context si sa dezinformeze populatia cu privire la importanta mamografiei, investigatie a sanilor ce a scazut mortalitatea provocata de cel mai frecvent cancer la femei, cancerul mamar, cu procente intre 20-35%, in functie de tara unde a fost folosita in programe nationale de screening al cancerului mamar.

Mai jos puteti citi despre experienta mea personala cu mamografia, asa cum am postat pe Facebook pe pagina personala si pe pagina clinicii Donna:

unnamed

Mamografia digitală cu tomosinteză 3D este cea mai nouă și avansată tehnică folosită în screeningul și diagnosticul cancerului de sân la femeile peste 40 de ani, prin beneficiile superioare pe care le aduce comparat cu mamografia digitală standard 2D, care nu poate vedea anumite modificări ce sunt aparente și mult mai ușor de caracterizat cu ajutorul tomosintezei.

Tomosinteza digitală a sânului sau mamografie digitală cu tomosinteză este termenul utilizat pentru mamografia 3D (tridimensională) ce are capacitatea de a crește acuratețea diferențierii între leziunile maligne (canceroase) și leziunile benigne (ne-canceroase). Investigația utilizează doze mici de radiații X pentru a crea o imagine tridimensională a sânului.

Mai multe studii efectuate în Norvegia, Italia si SUA au confirmat că mamografia digitală cu tomosinteză crește rata de detecție a cancerului mamar, reducând, totodată, frecvența rechemărilor/ reexaminărilor.

Ca și în cazul mamografiei standard, tomosinteza sânului (cunoscută și sub denumirea de mamografie digitală cu tomosinteză) se recomandă ca metodă principală de examinare a sânilor la femeile cu vârsta de peste 40 de ani, atât pentru pacientele cu risc obișnuit de cancer mamar cât și pentru cele cu risc crescut de cancer mamar.

sursa: donna-medicalcenter.ro

1 COMMENT

  1. Am pus urmatoarele intrebari pe pagina Oliviei, pentru care am fost blocata, iar comentariile sterse. Rog cineva sa repuna pe pagina aceste intrebari, pe care nu le-a lamurit, din lasitate si rea-vointa: 1. De ce spune la sfarsitul postarii ca “Nu știu despre voi și nu mă bag, nu-i treaba mea!” daca vrea sa convinga atata lume cu argumente si cu ditai articolul – Nu vrea cumva sa-si asume moartea celor care ii vor urma sfaturile? Ii e frica de eventualele repercusiuni pe care le-ar putea avea? Daca e o simpla opinie, nu te duci la mamografie si gata, nu anunti pe toata lumea cu argumente, apoi bati in retragere. 2. Am adus in discutie problema radiatiilor emise de telefoanele mobile, wifi, antene la care toti suntem expusi, indiferent cat folosim mobilul. E mai nociva o mamografie decat expunerea zilnica la aceste unde electromagnetice? Rata mortalitatii ar fi fost mai mare din cauza expunerii zilnice la aceste radiatii. Dar medicii radiologi care lucreaza in acest mediu si se expun zilnic, ani de zile, de ce ar mai lucra acolo stiind ca vor muri mai repede? 3. Am spus ca nu se poate vorbi in termeni generali despre cancer la san fara a sti istoricul medical al pacientei, factorii de risc (fumatul, folosirea prelungita a anticonceptionalelor, avorturile si orice alt element care perturba aparatul genital si echilibrul endocrin). Exista cazuri si cazuri, situatii si situatii si cred ca e o stransa legatura intre avorturi, traumatismele sau agresiunile/interventiile asupra hormonilor, aparatului genital si cancer. Am pus aceste intrebari care au fost sterse, am fost blocata, nu pot posta, comenta, persoanele care au initiat discutii au fost si ele blocate. Incearca sa dezinformeze, cenzurand pareri nefavorabile, nedialogand, neaducand argumente care sa-i sustine punctele de vedere.

LEAVE A REPLY