Legea prin care tinerii ar putea primi 15.000 de lei de la stat fara sa munceasca. Ce reduceri de taxe vor mai avea, in plus

0
165

bani 1

Deputatul neafiliat Iacob Puscas propune, printr-o initiativa legislativa depusa la Senat, ca tinerii care se casatoresc si familiile cu cel putin trei copii sa beneficieze de o prima in valoare de 15.000 de lei.

Potrivit propunerii, statul acorda tinerilor in varsta de pana la 35 de ani inclusiv sustinere in vederea intemeierii familiei, relateaza Agerpres.
“Tinerii vor primi din partea statului, cu ocazia incheierii casatoriei, prima pentru recunoasterea contributiei aduse societatii prin casatorie. Cuantumul primei este de 15.000 de lei. In cazul divortului intervenit in primii cinci ani de la incheierea casatoriei, fostii soti vor restitui prima de casatorie, fiecare in proportie de 50% din cuantum”, stipuleaza articolul 10 al propunerii de lege.
Acest ajutor se acorda daca ambii soti sunt la prima casatorie.
De asemenea, in momentul in care o familie devine numeroasa, adica are in componenta cel putin trei copii (inclusiv adoptati), beneficiaza de aceeasi prima in cuantum de 12 salarii minim brute pe economie.
Familiile numeroase beneficiaza si de o alocatie suplimentara, in cuantum de 50% din salariul minim brut pe economie, adica 625 de lei.
Conditiile pentru ca o familie sa beneficieze de aceasta masura sunt: toti copiii sa aiba varsta sub 18 ani; toti copiii sa frecventeze cursurile invatamantului de stat obligatoriu; toti membrii familiei sa aiba acelasi domiciliu in Romania si sa locuiasca impreuna; parintii sa se ingrijeasca de cresterea si educatia copiilor si cel putin unul dintre parinti sa faca dovada unui venit pentru care se platesc contributii la stat.
Sotii familiei numeroase sunt scutiti de la impozitul pe veniturile obtinute din salarii, iar daca desfasoara si alte activitati producatoare de venit in afara celui salarial vor fi scutiti cu 50% din valoarea impozitului datorat.
De asemenea, in cazul familiilor numeroase, mama beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu cate doi ani pentru fiecare copil, dar nu mai mult de opt ani.
“Prin exceptie de la prevederile Codului fiscal, TVA pentru produsele de igiena si ingrijire destinate copiilor in varsta de pana la sase ani inclusiv este de maximum 5%”, mai prevede initiativa legislativa.
Senatul va dezbate propunerea de lege in calitate de prima Camera sesizata.

LEAVE A REPLY