Cum te poate ajuta o tigara electronica sa renunti la fumat

0
261
tigara electronica

 

tigara_electronica

Inca de cand a fost inventata, in 2003, de catre un farmacist chinez, tigara electronica s-a bucurat de un progres remarcabil in ceea ce priveste calitatea materialelor, eficienta si siguranta. In plus, pretul acesteia a scazut foarte mult, facand-o accesibila oricarui fumator care doreste sa se lase de acest viciu sau sa-si imbunatateasca starea de sanatate. Asadar, expertii in sanatate publica considera ca, in mai putin de 30 de ani, tigara electronica ar putea s-o inlocuiasca definitiv pe cea traditionala.

Un studiu recent, realizat in Marea Britanie, a scos la iveala faptul ca 18.000 de fumatori s-au lasat, in 2015, de acest obicei extrem de daunator cu ajutorul tigarilor electronice. Documentul, semnat de o echipa de cercetatori condusi de Emma Beard de la University College London, a fost publicat in British Medical Journal si confirma faptul ca, la ora actuala, tigara electronica este cel mai eficient dispozitiv anti-fumat, datorita faptului ca e-lichidul contine nicotina in doze diferite, care pot fi adaptate stilului de fumat si apoi scazute treptat, pana la zero. Astfel, fara dependenta fizica, unui fumator ii este mult mai usor sa renunte la tigari.

Marea Britanie este una dintre tarile care sustine, prin politici de sanatate publica, utilizarea tigarii electronice de catre cei care vor sa renunte la fumat. Primul studiu cu impact major a fost realizat, in 2015, de catre Public Health England, o insitutie guvernamentala britanica, care a descoperit faptul ca acest dispozitiv este cu 95% mai putin nociv decat o tigara cu tutun. Ulterior acestei cercetari, sistemul de asigurari de sanatate din aceasta tara a decis compensarea pe reteta eliberata de catre medicii de familie atat a tigarii electronice, cat si a consumabilelor, pentru a ajuta populatia de fumatori sa-si imbunatateasca starea de sanatate.

Echipa de cercetatori de la University College London a ajuns la concluzia ca persoanele de 40 de ani, care schimba tigarile cu tutun cu cele electronice, se pot astepta sa traiasca cu noua ani mai mult decât un fumator, care a fumat in fiecare zi. Anul trecut, procentul de fumatori din Marea Britanie a scazut, comparativ cu 2014, iar directorul Centrului Britanic pentru Studii asupra Tutunului si Alcoolului, John Britton, considera ca tigara electronica a avut o ”contribuție semnificativa” la acest succes.

Avnd in vedere eficienta crescuta a tigarilor electronice, oamenii de stiinta considera ca acestea pot inlocui fumatul definitiv in maxim 30 de ani daca diversitatea si calitatea tigarilor electronice merg pe o panta ascendenta, iar costurile pe cea descendenta. „Daca acest lucru se va intampla, milioane de oameni ar avea parte de o multitudine de avantaje, inclusiv de o reducere substantiala a riscului de deces cauzat de diverse boli legate de tutun”, se precizeaza intr-un document al Fundatiei „Reason”, o organizatie non-profit cu sediul in SUA.

LEAVE A REPLY