Masinile se vor putea conduce fara permis. Vezi in ce conditii

0
584

permis-auto

Se scrie istorie: Americanii au publicat primul set de reguli pentru circulaţia maşinilor autonome: cele mai avansate vor putea fi conduse fără permis

Autorităţile americane au publicat primul ghid din lume pentru circulaţia maşinilor autonome pe drumuri publice. Cele mai avansate dintre acestea vor putea fi conduse fără permis de conducere.

Constructorii auto au intrat într-o competiţie acerbă pentru dezvoltarea maşinilor autonome, iar mulţi dintre ei au început deja să efectueze diverse teste în SUA pe baza unor acorduri semnate cu statele americane în care acestea se desfăşoară.

Primele maşini autonome de serie sunt aşteptate să fie disponibile pe piaţă în perioada 2021-2025, iar autorităţile americane au decis că este momentul potrivit să se pregătească în mod corespunzător pentru ceea ce acestea numesc “cea mai mare revoluţie în transportul personal de la popularizarea automobilului în urmă cu un secol”.

În acest sens, Departamentul Transporturilor din SUA (DOT) a lansat un ghid de peste 100 de pagini intitulat “Politica Federală a Vehiculelor Autonome”, care abordează cele mai importante aspecte care vizează dezvoltarea şi conducerea maşinilor autonome. Într-un fel, documentul poate fi comparat cu o constituţie a maşinilor autonome, cu atât mai mult cu cât este prima de acest fel din lume.

Tipuri de maşini autonome

Unul dintre cele mai importante aspecte este legat de diferenţierea gradului de autonomie al fiecărui autovehicul, iar acestea au fost împărţite în 6 categorii distincte:

▶ nivelul 0 – şoferul uman face totul;
▶ nivelul 1 – un sistem automat poate ajuta uneori şoferul la unele funcţii;
▶ nivelul 2 – un sistem automat este capabil să îndeplinească anumite sarcini, în timp ce şoferul monitorizează mediul înconjurător şi realizează celelalte sarcini;
▶ nivelul 3 – un sistem automat este capabil să îndeplinească anumite sarcini şi să monotorizeze mediul înconjurător, dar şoferul trebuie să fie pregătit să preia controlul în orice moment;
▶ nivelul 4 – un sistem automat este capabil să îndeplinească toate sarcinile şi să monotorizeze mediul înconjurător, dar numai în anumite condiţii;
▶ nivelul 5 – sistemul automat poate efectua toate sarcinile legate de condus în orice condiţii, la fel ca un şofer.

Maşinile autonome de nivel 4 şi 5 pot fi conduse fără să ai permis

Una dintre cele mai sensibile părţi ale documentului se referă la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un şofer pentru a putea conduce maşini autonome.Astfel, documentul arată că maşinile autonome de nivel 4 şi 5 pot fi conduse şi de persoane care nu deţin permis de conducere, ca urmare a faptului că acestea sunt capabile să îndeplinească toate operaţiunile obişnuite ale unui şofer, cel puţin în anumite condiţii.

În schimb, maşinile autonome de nivel maxim 3 au nevoie de un şofer cu permis. Toate maşinile autonome care au cel puţin nivelul 3 sunt considerate Vehicule Puternic Autonome şi sunt înregistrate în documentele oficiale drept HAV (Highly Automated Vehicles).

Citeste mai multe pe automarket.ro

LEAVE A REPLY