Atenţie, când mergi la bancomat! Cea mai nouă metodă de a-ţi fura banii de pe card

0
243

atm bancomat

Atunci când mergi să scoţi bani de la bancomat sau să-ţi interoghezi contul, este foarte important să te uiţi atent la aparatul în care introduci cardul. Orice detaliu care îţi pare suspect trebuie tratat cu atenţie, ar putea fi un dispozitiv de clonare a cardului tău.

Infractorii cibernetici continuă să updateze periodic dispozitivele de tip ‘skimmer’, cu ajutorul cărora pot extrage din bancomate suficiente informaţii de pe cipul unui card bancar, atenţionează specialiştii Kaspersky Lab, într-un comunicat de presă.

“Bancomatele sunt, de mai mulţi ani, în vizorul escrocilor care urmăresc să obţină date despre cardurile de credit. Totul a început cu dispozitive de tip skimmer primitive – realizate acasă şi anexate la ATM, capabile să fure informaţii de pe bandă magnetică a cardului şi codul PIN cu ajutorul unei tastaturi false sau al unei camera web. În timp, designul acestor dispozitive a fost optimizat, pentru a le face mai puţin vizibile. Odată cu implementarea cardurilor de plată pe bază de cip şi PIN – care sunt mai dificil, dar nu imposibil de clonat – au luat naştere şi aşa-numitele dispozitive ‘skimmer’. Acestea sunt o versiune îmbunătăţită care poate extrage suficiente informaţii de pe cipul cardului pentru a efectua un atac online de tip relay. La rândul ei, industria bancară a reacţionat cu noi soluţii de autentificare, unele dintre ele bazate pe biometrie”, notează experţii.

Conform unei cercetări desfăşurate de Kaspersky Lab privind piaţă neagră a infracţiunilor cibernetice, la ora actuală există cel puţin 12 furnizori care vând dispozitive skimmer, prin care se pot fura amprentele utilizatorilor, scrie Agerpres. Mai mult, cel puţin trei furnizori de pe piaţa neagră dezvoltă deja dispozitive ce pot extrage ilegal informaţii din sistemele de recunoaştere care scanează irisul şi venele din palmă.

 

LEAVE A REPLY