Mircea Diaconu înființează un sistem de tip SMURD. Plan de la Bruxelles

0
946

mircea-diaconu

Mircea Diaconu a vorbit în deschiderea seminarului internațional “Intervenții de urgență pentru salvarea patrimoniului”, desfășurat joi, 29 septembrie, la sediul din Bruxelles al Parlamentului European, scrie DCNews.ro

 România se află printre puținele state europene care nu au un sistem de intervenție rapidă pentru salvarea patrimoniului cultural. Din păcate, turnul bisericii din Rotbav nu este singurul imobil de patrimoniu aflat în această situație. După o săptămână, o altă bijuterie arhitecturală din județul Brașov, biserica fortificată din Roadeș, s-a prăbușit sub ochii celor care o aveau în administrare. Conform listei Ministerului Culturii și mărturiilor centralizate în cadrul proiectului Harta Patrimoniului Rănit (www.mirceadiaconu.ro), alte 600 de construcții stau la rând în așteptarea inevitabilului colaps.

Sistem de tip SMURD pentru salvarea patrimoniului românesc

Organizat la inițiativa lui Mircea Diaconu, seminarul a avut ca scop punerea bazelor unui sistem de tip SMURD pentru salvarea patrimoniului românesc, acesta fiind unul dintre punctele raportului “Către o abordare integrată a patrimoniului cultural european”, “biblia” eurodeputatului pe perioada rămasă până la finalul mandatului său la Bruxelles.

Participanții la seminar au prezentat studii de caz din țările sau organizațiile de proveniență (Austria, Franța, Italia, Spania, UNESCO), evidențiind riscurile pentru patrimoniul cultural în situații de cutremur, inundații și alunecări de teren și atrăgând atenția asupra faptului că prevenția este mult mai puțin costisitoare decât reabilitarea.

LEAVE A REPLY