ŞOC: UNGURII ne-au luat faţa! Din cauza lor NU NE MAI VREA NIMENI

0
910

harta-romania

Avem cele mai ieftine proprietăţi, dar investitorii le ocolesc, potrivit Capital.ro.

Riscul de ţară, lichiditatea scăzută şi dificultatea obţinerii de împrumuturi care să depăşească 50 mil. euro împiedică investitorii imobiliari mari să cumpere proprietăţi comerciale în România, deşi sunt mult mai atractive decât în ţările din regiune.

Economia României a crescut cu 5% în primele şase luni, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, având cea mai bună performanţă din Uniunea Europeană. IT-ul, comunicaţiile şi comerţul au fost motoarele creşterii economice. Vânzările de retail s-au majorat în prima jumătate a anului cu 16,8%, pe fondul creşterii salariilor şi a apetitului pentru consum. Aceste date, alături de faptul că achiziţia unei proprietăţi comerciale în România aduce investitorilor randamente superioare celor din Cehia sau Polonia, ar trebui să fie argumente suficiente pentru a atrage jucători noi pe piaţa imobiliară locală. Totuşi acest lucru nu se întâmplă.

„E interesant că proprietăţile sunt mai scumpe în Ungaria decât în România şi cu toate acestea piaţa ungară este mai lichidă, deşi fundamentele economice sunt mai solide la noi. Chiar dacă există negocieri în stadii avansate, care s-ar putea încheia în acest an şi care ar putea schimba puţin dinamica pieţei locale, negocierile sunt mai lungi, investitorii sunt ezitanţi şi aşteaptă o rată internă a rentabilităţii (IRR) de 13-15% pe an, ceea ce înseamnă că urmăresc achiziţii oportuniste“, explică Silviana Badea, head of capital markets în cadrul companiei de consultanţă imobiliară JLL România.

Cu alte cuvinte, investitorii mizează, mai degrabă, pe un câştig rapid şi nu se mulţumesc cu încasarea chiriilor pe o perioadă mai lungă de timp. Volumul tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale înregistrat în primele nouă luni ale acestui an se ridică la aproximativ 400 mil. euro, în creştere cu circa 6% faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele JLL. Brokerii imobiliari estimează că anul acesta se va încheia cu un volum de investiţii comparabil cu cel din 2015, adică 600-700 mil. euro, deci creşterile se lasă aşteptate.

LEAVE A REPLY