Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea de reducere a vârstei de pensionare

0
934

pensie

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea şi completarea legii privind sistemul unitar de pensii publice, astfel persoanele care au lucrat în grupa I de muncă, cu o vechime mai mică de şase ani pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare, anunţă Agepres.

Actul normativ prevede reducerea vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în grupa I de muncă. De asemenea, perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001 în grupa I de muncă, în condiţii speciale şi în alte condiţii de muncă, mai mici de doi ani, să constituie stagiu de cotizare în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare.

Până acum, persoanele care lucraseră 6 ani în grupa I de muncă puteau ieși cu 3 ani mai repede la pensie, adică pentru un an lucrat în grupa I se acorda o reducere de 6 luni.

Conform Casei Naționale de Pensii Publice, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

LEAVE A REPLY