Tinerii europeni ar putea primi un abonament gratuit InterRail drept cadou de majorat

0
138

tren-calatorii

Uniunea Europeană le-ar putea face tinerilor un cadou de majorat. Un abonament de tren gratuit, valabil timp de 3 săptămâni, în 30 de ţări. Ideea apare într-un proiect propus de Partidul Popularilor, care se dezbate în Parlamentul European.

Abonamentele InterRail se folosesc de mulţi ani în Europa. Posesorii pot merge cu trenul în 30 de ţări, un anumit număr de zile. Acum, popularii europeni au iniţiat un proiect care le-ar permite tinerilor să călătorească gratuit. Biletul ar fi valabil pentru o călătorie de 3 săptămâni, pe care posesorul ar putea-o face în maximul doi ani de la primire.

În prezent, abonamentele InterRail pentru tineri costă între 170 de euro şi 407 euro, în funcţie de numărul de zile petrecute în tren şi de perioada de valabilitate.

Comisia Europeană vine cu argumentul financiar. Şi propune ca gratuitatea să nu fie pentru toţi tinerii, la vârsta majoratului, ci numai pentru o parte dintre ei.

300 de mii de tineri folosesc abonamente InterRail în fiecare an. Propuneri de gratuităţi au mai existat, însă au fost respinse de Comsia Europeană sau de Comisia de buget a parlamentului.

Principala piedică în calea realizării unui astfel de proiect este financiară: un miliard şi jumătate de euro pe an, în cazul în care 70 la sută dintre tinerii vizaţi s-ar înscrie în program. În al doilea rând există şi o dificultate tehnică: nu toate ţările UE sunt membre InterRail, iar pentru altele, cum ar fi Malta sau Irlanda, gratuitatea biletelor ar trebui extinsă şi la feriboturi.

LEAVE A REPLY