Cum a reușit un român să își reducă factura la energie electrică de la 300 la 5 lei pe lună

0
993

tiberius-nechita-panouri-fotovoltaice-700x438

În vârstă de 42 de ani, Tiberius Nechita din Bârlad şi-a investit în ultimii ani toate economiile într-un sistem alternativ, care îi asigură necesarul de energie electrică atât pentru consumul casnic, cât şi pentru atelierul IT pe care îl deţine. În doar trei ani, el a reuşit să scadă valoarea facturii la energie electrică de la 300 de lei pe lună la 5 lei lunar, informează adevarul.ro.

Ultima factură emisă de furnizorul de energie electrică pentru perioada 12 iulie – 13 septembrie a fost de 15 lei, sumă în care a fost inclusă şi plata abonamentului radio-tv. Scăzând taxa radio-tv, rezultă că Tiberius Nechita a plătit pentru energia consumată 5 lei pentru luna iulie şi 5 lei pentru luna august.

Începând cu anul 2011, Tiberius Nechita a început să caute soluţii alternative la sursele convenţionale de energie: nu mai voia să aibă facturi atât de mari și, în plus, activitatea la atelierul de service IT pe care îl deţine în imobilul în care locuieşte era afectată de penele dese de curent.

Din 2012, bârlădeanul a început să cumpere panouri fotovoltaice. Inițial, a cumpărat 8 panouri, care îi asigurau energia electrică pentru casă. Nu a apelat la firme de specialitate pentru manoperă pentru că i-ar fi dublat costurile, aşa că a învăţat să le monteze singur. Într-o primă fază a investit aproximativ 15.000 de lei.

Mulţumit de rezultatele obţinute, Tiberius Nechita a continuat să investească în panouri solare şi fotovoltaice, ajungând de la opt la 24 de panouri, mai notează adevarul.ro.

Anul acesta, sistemul voltaic creat de Tiberius Nechita a ajuns de la 2.000 WP putere instalată în panouri la 3.000 WP, investind doar economii personale.

După 4 ani în care a investit doar economii personale în sistem, Tiberius Nechita a primit și o finanţare prin proiectul ”Casa Verde”: 6.000 de lei (până în 2015, programul a fost blocat). A investit banii primiţi în îmbunătăţirea sistemului de energie electrică.

În prezent, sistemul de panouri fotovoltaice îi oferă tot confortul, iar bârlădeanul este independent energetic în proporție de 90%.

„Acum nu există pene de curent, nu există şocuri de curent”, a mai spus Tiberius Nechita.

tiberius-nechita-panouri-fotovoltaice-factura

tiberius-nechita-panouri-fotovoltaice-factura

LEAVE A REPLY