Stai cu aragazul deschis ca să îţi încălzeşti casa? Iată ce efect are asupra sănătăţii

0
185

incalzire_aragaz_97361600

În prag de sezon rece, furnizorii de gaz metan atrag atenția că folosirea aragazului drept sursă de încălzire poate duce la tragedii.

Aragazul folosit pe post de aparat de încălzire a locuinţei pe timpul sezonului rece prezintă riscul producerii de accidente şi poate duce la moarte.

Intoxicatia cu monoxiod de carbon de la aragazul folosit pentru încălzire a devenit o problemă majoră în România.

Aproximativ 20% dintre cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon au loc din cauza încălzirii locuinţelor cu ajutorul aragazului, iar victimele sunt de cele mai multe ori vârstnicii sau şomerii.

Sfaturi:

– nu modificaţi aragazul şi legăturile sale fără avizele unor reprezentanţi oficiali ai companiei de gaz şi aceste modificări trebuie făcute numai de tehnicienii companiei de gaz;

– nu dormiţi cu focul aprins. Se poate acumula de la aragazul aprins, prin arderea oxigenului, monoxid de carbon, care poate ucide prin asfixie, mai ales la locuinţele izolate cu geamuri termopane, care nu “respiră” cu mediul exterior;

– instalaţiile care contribuie la alimentarea aragazului şi aragazul în sine trebuie verificate pentru a vă asigura că acestea funcţionează corect;

– aragazul nu se lasă aprins nici dacă părăsiţi locuinţa;

– flacăra trebuie să fie albastră. Dacă e portocalie, pereţii sau mobila de lângă aragaz au zone decolorate sau dacă simţiţi aerul din încăpere mai condensat sau miros de gaz semnalizator mercaptan, sunteţi în pericol de intoxicare.

– în aceste cazuri, se opreşte aragazul, nu se foloseşte nici o sursă de flacără sau scânteie şi se aeriseşte bine locuinţa.

LEAVE A REPLY