E OFICIAL! Veste mare de tot pentru este 50.000 de români

0
1140

bani-euro

Legea conversiei creditelor a fost supusă votului, marți, în plenul Camerei Deputaților, iar peste 50.000 de români au așteptat decizia aleșilor pentru a afla dacă le scad sau nu ratele.

UPDATE ora 12:50. Legea conversiei creditelor a fost adoptată în plenul Camerei Deputaților cu 248 de voturi „pentru”.

Potrivit proiectului de lege, creditele în franci elveţieni se convertesc în lei la cursul existent la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adiţional.

Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator, notează Agerpres.

Totodată, la cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi. Ssumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elveţieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adiţional pentru conversie efectuată se calculează conform contractului de credit, a arătat vicepreşedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că legea nu este îndreptată împotriva sistemului bancar.

„Legea conversiei nu este împotriva sistemului bancar, ci o lege care trebuie să repare o nedreptate. Nu poţi obţine profit cu orice preţ. Sistemul bancar trebuie să îşi regândească abordarea faţă de client”, a spus Liviu Dragnea.

Deputatul PNL Daniel Zamfir consideră că această lege face dreptate, deoarece băncile au vândut produse financiare înșelătoare.

„Vă mulţumesc că aţi decis să facem dreptate, căci despre dreptate este vorba. Aveam această obligaţie, pentru că băncile le-au vândut produse financiare înşelătoare. Legea are şi un efect sancţionatoriu pentru acele bănci care au dat aceste produse în mod iresponsabil. Varianta corectă este curs istoric, fără plafon, fără grad de îndatorare”, a spus Daniel Zamfir, conform bursa.ro.

LEAVE A REPLY