ATENŢIE! Românii trebuie să îşi SCHIMBE BULETINELE! E obligatoriu!

0
942

buletine

Se schimbă legea organizării administrativ-teritoriale a României. Buletinele vechi vor fi anulate, scrie a1.ro.

Legea referitoare la organizarea administrativ-teritorială a României, în vigoare din 1968 şi republicată în 1981 va fi modificată, pentru că nu mai corespunde realităţii actuale. Unele localităţi practic nu mai există, dar au apărut altele noi.

“Organizarea administrativ-teritorială din anul 1968 și până în anul 1989 a suferit modificări, îndeosebi la nivel de comune şi oraşe. După anul 1990, principala tendință privind evoluția unităților administrativ-teritoriale o constituie gradul de fragmentare la nivel local, prin multiplicarea numărului de comune, orașe și municipii. Astfel,  unele comune au fost înființate prin desprinderea acestora din comunele existente, în majoritatea cazurilor pe baza antecedentelor istorice, unele comune au fost declarate orașe,  unele orașe au fost declarate municipii în condițiile îndeplinirii, în majoritatea cazurilor, a cerințelor minimale ale statutului urban”, se arată în nota de fundamentare a actului nomativ.

“Legea nr. 2/1968 nu a mai fost republicată din anul 1981, dar a fost modificată prin aproximativ 200 de legi de modificare, majoritatea fiind adoptate după anul 1989. Deși denumirile oficiale ale tuturor localităților sunt stabilite prin lege, în practica curentă se întâlnesc situații în care scrierea acestora se face incorect, acest fenomen având un caracter național. Având în vedere numeroasele modificări legislative intervenite din anul 1981 și până în prezent, care au dus la modificări privind componența, denumirile și statutul unităților administrativ-teritoriale și ținând cont că unele autorități ale administrației publice centrale și locale și chiar organizații neguvernamentale folosesc în activitatea curentă date cu privire la organizarea administrativ – teritorială a țării, se impune soluționarea acestor deficiențe prin actualizarea componenței și denumirilor unităților administrativ-teritoriale, cuprinsă în anexa la prezentul proiect de lege”, se mai arată în nota de fundamentare.

“În cadrul analizei în vederea elaborării anexei la proiectul de lege au fost consultate cele 41 de instituții ale prefectului. Prin adresele primite de la unele dintre aceste instituții a fost semnalată situația satelor depopulate și a satelor desființate ca urmare a realizării unor obiective industriale pe teritoriul acestora și strămutarea populației respective. Deși, de facto, aceste sate nu mai sunt populate, nu a existat nici un act normativ de modificare a Legii nr. 2/1968 care să aibă ca obiect de reglementare unificarea administrativă a satelor depopulate cu alte localități componente a unităților administrativ-teritoriale respective”, se mai arată în nota de fundamentare.

Ce se schimbă? Iată ce scrie în nota de fundamentare:

“S-au analizat cele aproximativ 200 de legi de modificare a Legii nr. 2/1968 prin care:

– au fost schimbate statutele unor orașe sau comune, prin declararea unor orașe – municipii și a unor comune – orașe;

– au fost înființate comune noi prin reorganizarea altor comune;

– au fost schimbate denumirile unor unități administrativ-teritoriale, sate și localități componente ale acestora.

În urma analizei s-a actualizat componența unităților administrativ-teritoriale prevăzute în Anexa – „Organizarea administrativă a teritoriului pe judeţe” la Legea nr. 2/1968 în ceea ce privește localitățile componente ale municipiilor și orașelor, satele ce aparțin acestora și satele componente ale comunelor, precum și scrierea corectă a denumirii localităților componente ale unităților administrativ-teritoriale, pe județe”

LEAVE A REPLY