IMPORTANT! Ce trebuie ştie cei care AU CENTRALE TERMICE de APARTAMENT!

0
126

centrala_64238700-500x281

Dincolo de confortul sporit oferit de instalarea unei centrale termice cu funcţionare pe gaz, românii pot obţine şi economii majore. Astfel, dacă la nivel naţional preţul mediu al gigacaloriei facturate către populaţie este de 220 de lei, iar cel de producţie este de 353 lei, preţul pentru producerea unei Gcal de o centrală termică în condensare ajunge la aproximativ 163 de lei, potrivit Capital.ro.

„Prin comparaţie cu preţul mediu al Gcal furnizate de către sistemul centralizat de încălzire, economia adusă de instalarea unei centrale termice pe gaz este de cca. 26%. Cu toate acestea, există şi judeţe unde economiile pot fi chiar mai mari de atât. Astfel, în Constanţa, Timiş sau Arad, costul de facturare al gigacaloriei produse de CET este cuprins între 441 lei şi 244 lei, cu mult mai mare comparativ cu media naţională de 220 lei, iar reducerea valorii facturii de încălzire poate fi de până la 63%”, a mai spus reprezentantul companiei.

ars1

În ceea ce priveşte costurile pentru încălzirea şi producerea de apă caldă menajeră, analiza Ariston a arătat că, în medie, pentru un apartament cu două camere (60 mp), românii care au ales instalarea unei centrale termice pe gaz pot face economii de cca. 48% la factura de încălzire comparativ cu cei care sunt încă racordaţi la CET. Prin comparaţie cu o locuinţă ce dispune de un sistem de încălzire propriu cu funcţionare pe curent, economiile pot fi de până la cca. 300%.

ars2

Amortizarea investiţiei în centrala termică se realizează în cca. 2 ani

Calculele Ariston Thermo România au arătat, de asemenea, că investiţia în achiziţia unei centrale termice în condensare este de cca. 2.850 lei, în timp ce suma necesară realizării întregii instalaţii (centrala termică, costuri de debranşare, instalaţia de gaz şi centrala termică) pentru un apartament mediu de 80 mp ajunge la cca. 7.800 lei.
„În funcţie de costul gigacaloriei furnizată de CET-ul din judeţ, amortizarea investiţiei în centrala termică se poate face între 2 şi 4 ani, în timp ce amortizarea investiţiei pentru întreaga instalaţie ajunge la cca. 6 ani”, a încheiat Cătălin Drăguleanu.

LEAVE A REPLY