Alina Gorghiu cere impozitarea cu 16% a profitului multinaționalelor care își scot banii în afara țării

0
240

alina_0

Presedintele PNL, Alina Gorghiu, sustine ca legea PSD privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale este una importanta si solicita Parlamentului sa propuna adoptarea proiectului PNL privind impozitarea cu 16% a profitului companiilor internationale intr-o saptamana, potrivit Agerpres.

Într-o postare pe contul ei de Facebook, Alina Gorghiu propune un impozit de 16% pe profitul companiilor internaţionale. Gorghiu face apel la clasa politică să introducă în legislația românească o directivă a UE ”care a fost dată în vara acestui an”.

”Noi vrem să o transpunem mai repede și este în interesul statului să o transpunem. Noi avem termen de transpunere în 2019, dar de ce să așteptăm? De ce să nu începem de astăzi, prin votul Parlamentului, să impozităm cu 16% profitul companiilor internaționale care își trimit profitul în afară prin diverse tertipuri. Antreprenorul român plătește profitul în România, iar ceilalți și-l duc afară prin diverse pârghii. Directiva aceasta facilitează impozitarea profitului acolo unde l-ai produs. Aș vrea să provoc Parlamentul să propună aceeași procedură ca într-o săptămână să o trecem și prin Senat și prin Camera Deputaților. Este un proiect foarte bun. Vorbim de venituri de patru ori mai mari la buget”, a spus ea.

Alte țări însă, în situații similare cu România, nu se mulțumesc să impoziteze profiturile transferate către țările de baștină ale multinaționalelor sau către off-shore-uri cu o cotă obișnuită de profit. Dacă o companie este depistată că a scos peste granițe profitul prin operațiuni comerciale și contabile artificiale aceasta trebuie să achite un supra impozit. Marea Britanie, spre exmplu, aplică un surplus de 5 puncte procentuale la cota de impozitare în cazul profiturilor mascate și transferate peste granițele țării.

LEAVE A REPLY