ATENȚIE: Pe rafturi puteți găsi PRODUSE ecologice CONTRAFĂCUTE! Cum îţi dai seama dacă ești păcălit

0
878

14803211-10207115472676209-1099270510

Bioagricultorii au dezvăluit, sâmbătă, la Cluj Napoca, că un produs ecologic poate fi identificat prin trei elemente de pe etichetă, recomandând cumpărătorilor să le verifice de fiecare dată pentru a nu achiziţiona produse falsificate care îi pot pune în pericol, informează Mediafax.

“Pe orice etichetă de produs ecologic se găsesc, obligatoriu, trei elemente de identificare care certifică dacă este bio. Astfel, avem sigla <<a.e.>> (agricultură ecologică), iar sub ea se află un număr, care este cel al producătorului şi se găseşte înregistrat în baza de date a Ministerului Agriculturii. Apoi avem pe un fond verde o frunză stilizată cu stelele UE, care indică faptul că este produs bio recunoscut la nivel european, iar ultimul element este sigla unui organism de inspecţie şi certificare a produsului bio”, a spus preşedintele Asociaţiei Bioagricultorilor din România ”Bioterra”, Nagy Miklos.

Acesta a recomandat clienţilor să cumpere marfa direct de la producător sau chiar de la poarta acestuia, dacă are posibilitatea.

“Orice producător bio are un certificat atestat care se emite anual. De asemenea, la orice produs bio se iau probe, se fac analize, iar rezultatul acestora poate fi solicitat. Nu trebuie avut încredere în nimeni, numai pe vorbe, că este producător ecologic”, a mai spus preşedintele „Bioterra”.

Fermierii care practică agricultura ecologică avertizează că pe piaţă există multe produse bio falsificate ale unor firme care vor să profite de preţurile mai mari practicate în acest domeniu.

“Medicii recunosc că 60-70% dintre bolile prezente astăzi provin dintr-o alimentaţie proastă. Noi lucrăm să punem pe masa oamenilor alimente sănătoase, oferim o alternativă pentru cei care vor să trăiască sănătos. Cu ajutorul Ministerului Agriculturii avem o subvenţie mai mare, iar preţurile produselor noastre sunt mai mari. Şi atunci vin nişte hoţi în căutarea profitului şi încearcă să falsifice produsele bio, care încep să aibă din ce în ce mai mare căutare pe piaţă. Noi sesizăm organele abilitate, Protecţia Consumatorului, îi acţionăm în instanţă, pentru a elimina aceşti falşi producători”, a mai spus Nagy Miklos.

Bioagricultorii au cerut Ministerului Agriculturii reducerea birocraţiei, astfel încât să nu fie obligaţi să se reînscrie anual la direcţiile agricole, ci să fie adoptat sistemul care funcţionează în celelalte ţări ale UE, în care un fermier care practică agricultura ecologică se înscrie în sistem o singură dată, la început.

LEAVE A REPLY