O noua LEGE intră în vigoare: Familiile cu COPII primesc SPRIJIN FINANCIAR de 400 de lei pe lună

0
1167

bani-familie

Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind promulgarea Legii referitoare la venitul minim de incluziune, prin care se prevede acordarea unui “beneficiu de asistență socială” familiilor și persoanelor singure aflate în dificultate.

Acesta este format din ajutor de incluziune, ajutor pentru familia cu copii și supliment pentru locuire. În funcție de nevoile familiei/persoanei, venitul poate fi însoțit de stimulente, facilități contributive și alte drepturi complementare.

Ajutorul de incluziune se va acorda persoanelor sau familiilor cu un venit ajustat pe membru de familie de până la 260 de lei, însă pentru persoana singură cu vârsta de cel puțin 60 de ani — limita este de 300 de lei. “În acest caz, se va plăti, sub formă de ajutor de incluziune, diferența dintre suma de 260 de lei pe membru de familie și venitul realizat de familia respectivă în fiecare lună”, se arată în actul normativ.

În cazul familiei biparentale se acordă pentru fiecare copil câte 107 lei și maximum 428 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulți copii, iar în cazul familiilor monoparentale se acordă câte 120 de lei pentru fiecare copil, dar maximum 480 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulți copii.

Pentru familiile cu venituri cuprinse între 260 și 600 de lei, ajutorul va fi de 85 de lei pentru fiecare copil (maximum 340 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulți copii), în cazul familiilor biparentale, și câte 100 de lei pentru fiecare copil (maximum 400 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulți copii) în cazul familiilor monoparentale.

Legea mai prevede că suplimentul pentru locuire se acordă diferențiat, în funcție de tipul de combustibil utilizat, și că vor primi acest ajutor familiile care au un venit net ajustat de până la 600 de lei pe lună.

Stimularea ocupării pentru persoanele apte de muncă din familiile beneficiare se face prin scutirea de la calculul privind stabilirea veniturilor nete lunare ale familiei a unui procent de 50% din totalul veniturilor realizate în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau alte forme legale de angajare, dar nu mai mult de 400 lei/familie, se mai arată în lege.

Potrivit legii, persoanele fără adăpost beneficiază de venitul minim de incluziune numai pe perioada în care se află în evidența serviciilor publice de asistență socială de la nivelul unităților administrativ-teritoriale în care trăiesc.

Sumele aferente venitului minim de incluziune și măsurilor de asistență socială complementare se acordă din bugetul de stat și, după caz, din bugetele locale.

LEAVE A REPLY