7 lucruri pe care le folosești, dar al căror scop nu l-ai fi ghicit niciodată

0
943

lucruri-700x394

Tehnologia, industria textilă și miile de produse pe care le folosim de-a lungul vieții ne-au făcut traiul de zi cu zi mai comod și mai plăcut decât oricând în istorie.

Și deoarece ne-am obișnuit atât de mult cu acest confort care vine de-a gata, nici nu ne mai gândim prea mult la banalele obiecte pe care le utilizăm. Însă unele dintre ele ascund roluri extrem de interesante, iar descoperirea lor este cu adevărat fascinantă.

Publicația online brightside.me a alcătuit o listă cu câteva dintre aceste lucruri al căror scop ți-ar fi fost greu, dacă nu chiar imposibil, de ghicit:

1. Micuța gaură din fereastra unui avion

Ferestrele avioanelor sunt făcute din două geamuri din sticlă acrilică (plexiglas) alăturate. Dacă nu ar exista micuța gaură din fereastră, geamul interior ar putea să se spargă din cauza diferenței de presiune dintre fuselajul avionului și exterior. Gaura permite aerului să se miște între avion și zona dintre cele două geamuri, egalizând presiunea dintre ele.

avion

2. Partea albastră a unei gume de șters

Mulți cred că partea albastră a fost concepută pentru a șterge urmele de stilou, însă inițial nu a fost așa. Partea albastră a fost concepută pentru a șterge urmele de pe hârtie groasă. Dacă partea roz ștergea uneori doar parțial ceea ce era scris pe hârtie, partea albastră reușea să șteargă tot. Cu timpul, producătorii au descoperit că oamenii nu prea înțelegeau scopul celor două părți, așa că au început să promoveze partea albastră a gumei pentru scopul „inventat” de utilizatori: acela de a șterge înscrisurile făcute cu stiloul.guma

3. Extra-găurile din adidași

Puțini oameni dau atenție micilor găuri aflate în partea superioară a adidașilor. Însă ele au un rol foarte important, acela de a ajuta la fixarea adidașilor în picioare astfel încât aceștia să nu se mai miște deloc, împiedicându-i să se frece de gleznele persoanei atunci când aceasta aleargă sau face sport.

adidasi

4. Tenișii Converse au și ei două găurele în partea de jos: scopul lor este permită aerului să intre în încălțăminte, asigurând astfel o mai bună ventilație.

tenisi-converse

5. Buzunarul mic și niturile blugilor

Cea mai răspândită credință legată de scopul micului buzunar de la blugi este că are rolul de a ține un prezervativ. Deși are dimeniunea perfectă pentru așa ceva, scopul său original era altul. Micul buzunar a apărut pe blugii Levi’s prima dată în anul 1873, având scopul de a ține un ceas de buzunar. Până în ziua de azi producătorii îl numesc „buzunar pentru ceas”.

În ceea ce privește niturile, și ele au un scop bine determinat. Când au apărut primele perechi de blugi, muncitorii îi purtau în timp ce desfășurau munci fizice grele, ceea ce făcea ca pantalonii să se distrugă repede. Așa că a fost găsită soluția niturilor care să întărească zonele care suportau cea mai mare presiune.

blugi-buzunar-mic

6. Butonierele orizontale de la cămașă

De ce butoniera pentru nasturele de sus de la o cămașă este o tăietură orizontală, dacă toate celelalte sunt verticale? Explicația este că nasturii din această poziție tind să se descheie mai ușor, însă cu butoniere orizontale este mai dificil să se întâmple acest lucru decât cu cele verticale.

camasa

7. Bucățelele de material pe care le primim uneori împreună cu hainele noi

Aceste bucățele de stofă nu au rolul de a fi folosite ca petice pentru haine. Scopul lor este de a fi spălate cu diferiți detergenți, înălbitori etc pentru a vedea cum anume reacționează materialul la aceștia.

bucati

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să citiți și alte articole interesante și utile, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LEAVE A REPLY