Alegeri PREZIDENȚIALE în Republica Moldova: Cetățenii își aleg azi prin vot direct noul președinte

0
871

alegeri_moldova_1_0

Trei milioane două sute treizeci şi şapte de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova sunt chemaţi la urne duminică, începând cu ora 7.00, pentru a-şi alege preşedintele prin vot direct, pentru prima oară după 15 ani.

Secţiile de vot se vor închide la ora 21.00. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, niciun institut de sondare a opiniei publice nu a depus cerere de autorizaţie pentru a realiza exit-polluri, astfel că nu sunt aşteptate astfel de sondaje.

Scrutinul va fi monitorizat în total de 3.700 de observatori. 3.202 dintre aceştia sunt observatori naţionali, din partea a 20 de organizaţii. De asemenea, Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat în calitate de observatori internaţionali 562 persoane din partea a 52 instituţii internaţionale, inclusiv din partea OSCE, Parlamentului European şi Misiunii de Observare a CSI.

Socialistul Igor Dodon şi candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, sunt favoriţi la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, arată cele mai recente sondaje publicate la Chişinău.

Astfel, potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice, Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, ar fi votat de 35,6% dintre moldovenii decişi să se prezinte la urne. El o devansează mult pe candidata PAS, Maia Sandu, aflată pe a doua poziţie, cu 11,7% din intenţiile de vot.

Potrivit unui studiu al Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, 40,5% din cei chestionaţi ar vota cu preşedintele Partidului Socialiştilor Igor Dodon; iar 13,0% – cu liderul Partidului „Acţiune şi Solidaritate” Maia Sandu.

Analiştii şi observatori se aşteaptă ca Maia Sandu să primească şi sprijinul unei părţi a alegătorilor care voiau să îl voteze pe Marian Lupu, după ce acesta s-a retras din cursă.

LEAVE A REPLY